jocs florals

jocs florals

dijous, 7 de febrer del 2008

Franjes perimetrals

L’ajuntament de Dosrius en la seva nota de premsa 05/2008 ens comunica que la Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya ens ha concedit una subvenció de 53.925 euros per netejar les franges perimetrals de les urbanitzacions.

Concretament diu, s’han netejat els perímetres de can Canyamars, can Massuet, can Valls i el Castell.
Ens informa també que el total de la obra executada puja 103.925,46 i la subvenció rebuda de 53.925 representa un 51.89% del cost total.

Al respecte dir que es una excel·lent iniciativa del ajuntament dons ens era molt necessari per la protecció de les urbanitzacions del foc.
Protecció cada vegada mes necessària per la cada vegada major probabilitat d’incendis forestals.
Iniciativa realitzada de una forma excel·lent al aprofitar els ajuts de la Generalitat per reduir el cost.
Com a punt negatiu a destacar l’elevadíssim cost total de 17.000.000 de pesetes que penso es degut a la poca competència entre les empreses que es dediquen a aquesta activitat.
Hem de tenir en compte que antigament es ficaven d’acord amb els propietaris del bosc i fixaven un preu per la llenya que treien.
Ara la treuen cobrant.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

¿Sabeis quien va a sufragar el 49% restante del total de la limpieza perimetral?

Me llegó un rumor a cerca de esto, que decía que seremos los habitantes de canyamars y Can massuet los que paguemos. Tenia mala leche el rumor porque decia algo como que los del nucleo de Dosrius no tienen perimetro forestal y entonces no pagan.

No recuerdo cómo me llegó, pero me gustaría saber si conoceis algun comentario oficial que diga algo sobre esto. No he visto nada en el blog del alcalde ni en el Ayuntamiento. Tambien es verdad que hoy no lo he visitado. Lo hice la semana pasada.

Saludos.

Carme M.G. ha dit...

Les urbanitzacions van sorgir com bolets enmig de zones boscoses, fet que les converteix en punts d'alt risc d'incendis. Això, com diem a casa, és una veritat de Pero Grullo que a la mano cerrada le llamaba puño.
La llei, del 2003, especifica que aquests nuclis disseminats han de tenir franges perimetrals de 25 metres per prevenir els focs. En canvi és una mesura que poc més de la meitat dels municipis compleixen principalment perquè aquesta actuació comporta una gran inversió, com gairebé tot el que es projecta a les urbanitzacions.

Però els incendis a causa de la sequera, de la manca de neteja dels boscos i de la imprudència i incivisme d’alguna gent fa que cada cop més la pressió per a que aquesta llei sigui efectiva, creix. Ja fa temps que la Generalitat va obrir una línia d'ajuts que subvenciona quasi 60% de la neteja perimetral amb l'objectiu d'incentivar els municipis a fer-ho. El problema a tot arreu és qui paga la resta i el seu manteniment. Tant sí, com no, els ajuntaments tenen el conflicte servit.

Son tantes les despeses que la manca d’ordenació i planificació urbanística prèvia portada a terme per una classe política irresponsable i inconscient en els anys 60 i 70 comporta per a famílies d’un poder adquisitiu en recessió, que cada millora en la seguretat o en serveis es torna pràcticament inassumible, convertint els habitants de les urbanitzacions en ciutadans de segona.
Els ajuntaments que van començar a treballar al respecte al 2004, van imputar la despesa a través de contribucions especials en un moment d’accelaració econòmica i el malestar de la població va ser menor. Al 2005, l’Ajuntament de Mataró, per exemple, es va gastar 114.000 euros en l’adequació de les franges, uns diners que els veïns de les urbanitzacions van retornar sense massa enrenou. Eren temps de bonança.

Jo crec que en el país d’Europa on el canvi climàtic més afectarà en els propers 25 anys i el perill de desertització és més gran, cal començar a integrar el risc d’incendi en la planificació dels assentaments urbans i el disseny de les infraestructures.
Si no construïm habitatges a les lleres de les rieres subjectes a avingudes, perquè es permet fer-ho en zones arbrades, subjectes igualment a una recurrència d’incendis? Per evitar problemes, caldria integrar en el pressupost de les noves infraestructures els costos de prevenció dels riscos associats (com és el cas de la neteja de les franges perimetrals de les urbanitzacions). Un exemple seria incorporar en el disseny i pressupost de les carreteres i en les modificacions del planejament urbanístic obligatòriament, les infraestructures de prevenció d’incendis com els punts d’aigua, vies d’accés, franges perimetrals etc.

Igual que les mesures per estalvi d’aigua o d’energia dels habitatges de nova construcció s’imputen al preu de compra, aquest tipus de mesures preventives necessàries i/o obligatòries (no sempre coincideixen) haurien d’incloure’s en les obres d’urbanització i arranjament dels municipis. D’aquesta manera la despesa quedaria diluïda i no es carregaria sobre les esquenes dels ciutadans que ja comencem a sentir-nos ofegats.
Un cop realitzada l’obra caldria que una part de l’IBI es dediqués al manteniment, una forma solidaria de compartir una despesa que no només afecta als habitants de les urbanitzacions sinó al conjunt del municipi ja que si hi ha un incendi les conseqüències són per tothom.

L'Albert ha dit...

Alberton, mejor explicación que ha hecho la Carme no te la haré yo.

El que lo paguemos o no es una decisión política que tiene que tomar el equipo de gobierno actual.
El importe se sabe de bastante antes de las elecciones y si no nos han pasado el recibo antes es porque no han considerado oportuno hacerlo o porque querían tener bien segura la subvención.

La verdad es que es complicado el cobro porque el criterio a seguir siempre será injusto.
Cuando el bosque se quema algo de todos se quema y las medidas para evitarlo entiendo yo que deberíamos sufragarlas entre todos.
Todos disfrutamos del patrimonio de la naturaleza independientemente de donde vivimos.
O es que a la gente que vive cerca del mar se le pasa una contribución especial cuando se arregla la franja marítima hiperrevalorizando sus propiedades.

Apunta con mucho acierto la Carme la situación actual con las familias en una situación económica cada día mas complicada.
Hemos visto en el tema del transporte escolar como la gente ha saltado.
Si el ayuntamiento necesita recursos puede optar también por pedirlos a otras administraciones que van sobradas en vez del recurso fácil de rascar en los bolsillos de sus vecinos una y otra vez.
No creo que la gente de elevada capacidad adquisitiva sea la que ha elegido nuestro municipio como lugar de residencia mas bien observo mayoritariamente todo lo contrario pienso que el precio de las viviendas ha sido un factor determinante a la hora de elegir el lugar de residencia.

Añadir que entre los costes de nuestro proyecto de urbanización tenemos incluido la creación de la franja perimetral, así como una red de tomas de agua para los bomberos también a nuestro cargo.
Para que te hagas una idea de por donde puede ir la decisión política.
Para tu consuelo te diré que no se sigue siempre el mismo criterio en las dos urbanizaciones.

Anònim ha dit...

Amics,
Seria molt facil i perillos per part meva sortir ara amb una proposta en el sentit que es l'ajuntament qui ho hauria de pagar. Crec que tot plegat es mes sencill. En una epoca, diguessim "normal" economicament parlant, la gent podria arribar a entendre que part d'aquest cost recaigues sobre les butxaques de "tots" els dosriuencs. Ara be, crec que la funció de l'ajuntament, entre moltissimes altres hauria de ser la de ajudar a millorar el nivell de vida dels seus ciutadans. En aquest sentit, i en vista de l'epoca en la que ens trobem economicament parlant, crec que fora interessant que l'ajuntament es fes carrec del cost. Val a dir, que com he dit al principi es massa gratuit aventurar-se en una proposta d'aquestes i caldria, sobre tot, veure de quna manera es pot gestionar aquesta despesa dins el pressupost del consistori.
Disculpeu, pero seguire pencant.
Fins una altre!!

Eduard Garcia ||*||

Anònim ha dit...

No entraré sobre si és o no convenient efectuar la neteja perimetral dels boscos, evidentment tot el que es faci per evitar o reduïr el risc és benvingut. Amb el que si discrepo, és amb qui ho ha de pagar, potser el tema no te massa importancia si tenim en compte les quantitats individuals que cadescú haurà de pagar, però si anem sumant totes aquelles cosetes que en els darrers anys hem anat assumint docilment, ja ho veiem d'un altre manera. La llei que ha esmentat la Carme, del 2003, tambè diu clarament que s'aplicarà a aquelles urbanitzacions (no se si això inclou nuclis urbans disseminats) que no tinguin continuitat amb el nucli urbà. Es evident que Can Massuet i Can Valls no en tenen de continuitat amb el nucli urbà, però Can Massuet es NUCLI URBÀ, llavors com hem d'interpretar aquesta llei. En quan a Can Canyamars, Can Figueres i El Castell, tambè es evident que sí TENEN CONTINUITAT amb el nucli urbà, Canyamars fins i tot està dins de l'urbanització, com ho entenem. La resposta i sol.lució no es simple, el que si es simple es sempre llençarse a devorar amb impostos, taxes i abusos al ciutadà que sempre calla docilment.

Edgar Ollés. ha dit...

Hola,
Recordo aquest tema quan es va aprovar qui havia de pagar. Em fa gràcia això que diu l'Albert d'excel.lent iniciativa de l'ajuntament quan el que es fa es reaccionar a unes subvencions que ens arriben de la Generalitat; essent rigurosos, "excel.lent iniciativa de la Generalitat". L'ajuntament encarrega, perquè és obligat fer els perímetres, mira d'arreplegar unes subvencions i, la resta, a càrrec del particular. I quin particular? Tots els del municipi? No. Només els propietaris d'urbanitzacions que, amb la seva aportació imposada pagaran la protecció dels que, com ara jo mateix, no vivim a "les urbanitzacions" que ens paguen la protecció. M'equivoco??? Segurament m'equivoco perquè els de Progrés Municipal només fem escrits queixant-nos de postures autoritàries sense explicar amb claredat la nostra postura (es veu que no parlem clar). En el seu dia, la gent de Progrés no va fer res per facilitar contactes amb bons professionals per l'assessorament urbanístic i, la gent de Progrés, no ha acceptat el canvi a cooperació, etc... etc... Amb tot el respecte del món, SIGUES MÉS EQUÀNIM I JUST ALBERT. No cal que ens aplaudeixis res, no ho esperem. Però, si us plau, no confonguis al personal ni faltis a la veritat. O és que, Albert, tú no consideraries just que l'ajuntament pagués la meitat de l'arranjament?

L'Albert ha dit...

Carai Edgar et costa de pair que algú digui alguna cosa bona del equip de govern.

Penso que procurant ser equànime i just, es te que dir el que un considera mal fet pro , també lo positiu.

I per els que estem a tocar del bosc, acollonits al estiu, el fet que es faci una franja per protegir-nos del foc, d’entrada ja ens sembla molt positiu.
De moment ja tenim alguna cosa, que en tota la existència de la urbanització mai ens havien fet res.
Això per mi es un fet positiu.
Afecta a la seguretat de les persones i els seus bens.

Com que et veig amoïnat, i no m’agrada gens faig una entrada per aclarir alguns aspectes i dubtes que em sembla que es bo aclarir.

Gracies per exposar-les.
Albert